Hyppää pääsisältöön
Pääsisältö

Uudenlaista toimintaa työttömille nuorille

Nuorten taidetyöpaja on perustettu vuonna 2001. Ajatuksena oli saada nuorille työttömille uudenlaista, innostavaa ja eteenpäin suuntaavaa toimintaa. Ensimmäinen pajaryhmä käynnistyi kokeiluna. Pajapaikkoja vuodessa oli 24 ja työntekijöitä 3.  Ensimmäisiä pajan työntekijöitä ja siten myös pajan perustajia olivat mm. Arja Seppälä, Jorma Nieminen ja Panu Koskimies. Aluksi toimittiin työllisyyspalveluiden alaisuudessa.

Vuonna 2007 toinen pajaryhmä aloitti toimintansa peruspajan rinnalla. Pajapaikkoja oli vuodessa 60 ja työntekijöitä 4.  Toiminnalle haettiin rahoitusta EU:lta.  

Vuonna 2008 ensimmäinen etsivän työn työpari aloitti työnsä pajalla. 

Voimalaitos -ESR-hanke, toiminta vakinaistetaan

Vuonna 2010 käynnistyi laaja Voimalaitos – Nuorten Taitopajat -hanke ESR-rahoituksella. Kuntouttava työtoiminta alkoi ja toinen etsivän nuorisotyön työpari aloitti myös työnsä. Pajapaikkoja oli tuolloin vuodessa 160 ja työntekijöitä 14. 

Vuonna 2012 yhteistyö Jyväskylän ammattiopiston kanssa käynnistyi ja seuraavana vuonna 2013 Taidetyöpajan työpajat tunnistettiin toisen asteen oppimisympäristöiksi. Taidetyöpajan yhteydessä aloitti myös perusopetuksen yhdeksäs luokka, Oppipaja.  

Vuonna 2014 Jyväskylän kaupunki vakinaisti Voimalaitos -hankkeen toiminnot. Pajapaikkoja oli tuolloin vuodessa 300 ja etsivän nuorisotyön asiakkaita saman verran. Työntekijöitä oli yhteensä 27. Rahoitus toimintaan tuli kaupungilta ja AVIlta. 

Yhdistyminen Jyväskylän kaupungin nuorisopalveluihin, toiminta laajenee

Vuonna 2017 Jyväskylän kaupungin nuorten työpajatoiminta ja etsivä nuorisotyö yhdistettiin kaupungin nuorisopalveluihin. 

Vuonna 2017 alkoi myös laaja Kasvun maisema – ESR-hanke, jonka tavoitteena oli viedä työpajapedagogiikkaa ja kokonaisvaltaista tukea koulu- ja oppilaitosympäristöihin.

Vuonna 2020 Kasvun maisema -hankkeen päättyessä vakinaistettiin Gradian Vivo-valmennus, työelämävalmennus Gradialle ja Ohjaamoon sekä Ysiplus-pajat nuorten Taidetyöpajan yhteyteen. Nuoria oli tämän jälkeen mukana kaupungin työpajatoiminnassa Vivo-valmennus mukaan lukien jo yli 400 henkilöä. 

Kansainvälistä toimintaa ja oppilaitosyhteistyötä

Vuonna 2019 aloitettiin Nuorten taidetyöpajatoiminta Fuengirolassa pilottina AVIn rahoituksella. Pilotointi kesti kolme vuotta. 

Vuonna 2021 perusopetuksen Ysiplus ja Oppipaja siirtyivät perusopetuksen alaisuuteen, mutta toimivat edelleen Nuorten taidetyöpajan yhteydessä. Vuonna 2021 alkoivat myös Kivijalka – Ground Work -ESR-hanke (2021-23) sekä Lapset ja nuoret SIB -vaikuttavuusinvestointihanke (2021–2030) työpajatoiminnan alaisuudessa. Näissä hankkeissa tukea elämäänsä on saanut useita satoja nuoria vuosittain. 

Vuonna 2021 aloitettiin alueellinen Starttipajatoiminta päiväsaikaan nuorisotiloilla Huhtasuolla ja Palokassa.

Keväällä 2022 aloitettiin AVIn kehittämisrahalla Aurinkopaja ukrainalaisille nuorille. Vuotta myöhemmin pajaryhmän kohderyhmäksi vaihtuivat muutkin maahanmuuttaneet nuoret. 

Uusia tuulia tulevaisuuteen

Vuonna 2023 on neuvoteltu mm. opinnollistamisen sopimuksia toisen asteen oppilaitosten kanssa sekä kuntouttavan työtoiminnan toteutuksen mahdollistaminen hyvinvointialueen kanssa.  

Nuorten taidetyöpaja uudistuu ja kehittää toimintaansa jatkuvasti nuorten tarpeiden ja yhteiskunnallisten muutosten mukaan - päämääränä aina nuorten paras! 

Nuorten taidetyöpajan toimintaa on kehitetty vuosien mittaan monilla kehittämishankkeilla

Voimalaitos - Nuorten taitopajat -ESR-hanke

Kasvun maisema -ESR-hanke, yhteistyössä Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian kanssa: 

Nuorten taidetyöpaja, Fuengirolan pilotti, AVI

Kivijalka - Ground Work -ESR-hanke yhteistyössä Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian kanssa

Lapset ja nuoret SIB -vaikuttavuusinvestointihanke

Aurinko-paja, AVI