Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kädet muodostavat sydämen. Kuva Pirjo Ala-Hynnilä
Pääsisältö

Kasvun ja oppimisen asiakasraati – Vaskooli on varhaiskasvatuspalvelujen sekä Jyväskylän perusopetuksen 1. ja 2. luokan oppilaiden huoltajien osallistumisen ja vaikuttamisen kanava.

Raadin toiminta tarjoaa huoltajille säännöllisen mahdollisuuden osallistua varhaiskasvatus- ja perusopetuspalveluiden kehittämiseen. Vaskoolissa käsitellään ajankohtaisia aiheita, tapaamisten aiheet suunnitellaan jäsenten ehdotusten pohjalta.

Tule mukaan, osallistu ja vaikuta Vaskoolissa!

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen 1. ja 2. luokan oppilaiden huoltajat pääsevät Vaskoolissa osallistumaan, vaikuttamaan ja kehittämään lapsen yhtenäistä opinpolkua varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja koululaiseksi. Ilmoittaudu mukaan toimintakaudelle 2023-2024 lähettämällä sähköpostia osoitteeseen [email protected].   

Mukaan tulevat huoltajat eivät voi työskennellä Jyväskylän kasvun ja oppimisen palveluissa.

Vaskooli kokoontuu 6 kertaa toimintavuoden aikana. Tapaamisisissa käsitellään varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ajankohtaisia asioita, kehittämis- ja parannusehdotuksia. Yksittäisten päiväkotien, koulujen, perhepäivähoitajien tai kerhojen toimintaan Vaskooli ei voi ottaa kantaa.

Vaskooli jatkaa Jyväskylän varhaiskasvatuksen asiakasraadin toimintaa. Varhaiskasvatuksen asiakasraati on toiminut vanhempien osallistumisen ja vaikuttamisen kanavana vuodesta 2008 lähtien.

Vaskoolin toimintavuosi 2023-2024

Syksyn 2023 ensimmäinen Vaskoolin tapaaminen pidettiin Kuokkalan yhtenäiskoululla torstaina 21.9.2023 klo 18.00-20.00. Aiheena oli hyvä koulun aloitus sekä yhtenäinen opinpolku varhaiskasvatuksesta perusopetukseen. Aiheesta oli puhumassa koulun opettajat Anni Hemminki ja Johanna Terva-Aho, jotka toimivat myös Hyvän koulun alun yhteyshenkilöinä. Mukana illassa oli myös koulun virka-apulaisrehtori Suvi Kuukkanen-Raaska kertomassa koulun käytänteistä. Aihe herätti paljon keskustelua raatilaisissa.

Koulun aloitus on iso muutos koko perheelle ja ekaluokkalainen on vielä pieni ja tarvitsee paljon ohjausta. Esimerkiksi klo 10 koulun aloitus koettiin raatilaisten keskuudessa haastavaksi. Esille nousi myös se, että koulupäivän aikana lapsi oppii paljon uusia asioita ja koulussa on paljon erilaisia ärsykkeitä, kuten ääniä. Koulupäivän jälkeen koululainen saattaakin tarvita lepoa ja rauhoittumista.

Illan aikana keskusteltiin myös siitä, miten Jyväskylässä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen henkilöstö tekee tiivistä yhteistyötä eskarivuoden aikana. Lapsen esiopetuspaikka määräytyy tulevan opinpolun mukaisesti, jotta eskarivuoden aikana tutustutaan tuleviin koulukavereihin.

Vaskoolilaisten kesken saatiin myös keskustelua siitä, miten tärkeää on vanhemman ja opettajan välinen yhteydenpito lapsen asioissa. Lapsen oppimisesta ja kehityksestä on hyvä ylläpitää keskustelua myönteisesti ja lasta kannustavasti.

Suunnittelimme raatilaisten kesken tulevaa Vaskoolikautta ja saimme paljon hyviä ideoita iltojen aiheiksi. Esiin nousi esimerkiksi kaksivuotisen esiopetuksen tutkimustulokset, Jyväskylän varhaiskasvatuksen nykytilanne, palveluverkkosuunnitelma sekä paljon muita. Paikkatoiveena raatilaiset sanoivat haluavansa vierailla mahdollisimman paljon erilaisissa kohteissa, kuten esimerkiksi jo hieman vanhemmissa päiväkodeissa tai kouluissa.

Tämän syksyn toiseen tapaamiseen Kasvun ja oppimisen asiakasraati Vaskooli kokoontui Puistokadun päiväkotikoululla keskiviikkona 25.10.

Illan aiheena oli varhaiskasvatus ja sen nykytilanne Jyväskylässä. Vaskoolin vieraina oli kaksi varhaiskasvatuksen opettajaa Pohjanlammen päiväkodista, Satu Pöntinen ja Eemil Myllylä. Mukana oli myös Maija Kontro ja Heli Pyykki, jotka toimivat päiväkodinjohtajina Jyväskylän kaupungilla.

Saimme raatilaisilta jo etukäteen hyviä kysymyksiä aiheesta ja myös illan aikana keskustelu oli vilkasta. Vaskoolin jäseniä mietitytti esimerkiksi se, mikä päiväkotityössä vie eniten aikaa varhaiskasvatuksen työntekijöiltä. Yksi tällainen asia on ainakin varhaiskasvatustyön pirstaleisuus, ilmeni illan aikana. Myös isot varhaiskasvatusyksiköt mietityttivät raatilaisia. Tästä saimme paljon tietoa Satulta ja Eemililtä, jotka työskentelevät uudessa isossa Pohjanlammen yksikössä. Paljon keskustelua herätti myös varhaiskasvatuksen negatiivinen uutisointi, jota haluttaisiin kääntää positiivisempaan suuntaan.

Syksyn kolmas ja viimeinen Vaskoolin tapaaminen pidettiin tiistaina 28.11. Kangasvuoren päiväkotikoulussa. Rakennus on valmistunut vuonna 2019 ja sieltä löytyy sekä pidennetyn aukiolon päiväkoti että koululuokat 1-3.

Vaskoolin tapaamisen aiheena oli Jyväskylän kaupungin taloustilanne ja sen näkyminen Kasvun ja oppimisen palveluissa. Asiantuntijavieraina illassa oli Kangasvuoren päiväkotikoulun apulaisrehtori Taru Hietala, päiväkodinjohtaja Kaisa-Sisko Niemi sekä Kasvun ja oppimisen palveluohjauksen palveluesihenkilö Saija Riihinen.

Raatilaisia oli mukana mukavasti, vaikka sairastumiset hieman pienensivät tapaamista. Illan aiheeseen liittyen oli mahdollista lähettää etukäteen kysymyksiä Vaskoolin käsiteltäväksi. Kysymyksiä saatiinkin ja ne käytiin läpi illan aikana.

Taloustilanteessa mietityttävät sekä isot linjaukset että pienet säästökohteet. Vaskoolilaisia puhututti esimerkiksi koulujen ja päiväkotien pehmeän leivän tarjonta sekä investointien tilanne Jyväskylässä. Keskusteluissa totesimme, että pehmeää leipää on edelleen tarjolla ja suunnitellut investoinnit jatkuvat sellaisenaan.

Keskustelun aiheeksi nousi myös Jyväskylän kaupungin YT-neuvottelut, jotka päättyivät lokakuun lopussa. Varsinaisiin toimenpiteisiin ei olla vielä ryhdytty. Kysymyksiä tuli myös päiväkotien erityisavustajaresurssista, jonka todettiin illassa pohjautuvan varhaiskasvatuslakiin.

Keskustelu illan aikana oli vilkasta ja aiheeseen palataan vielä vuoden 2024 ensimmäisessä tapaamisessa. Vaskooli kokoontuu seuraavan kerran helmikuussa.  Kevään kokoontumispäivät, paikat ja aiheet täsmentyvät myöhemmin. Kiitos Vaskoolin jäsenille syksyn aktiivisesta osallistumisesta!

Vuoden 2024 ensimmäinen Vaskoolin tapaaminen pidettiin Kirrin päiväkodissa tiistaina 20.2. Päiväkotia raatilaisille oli esittelemässä sen johtaja Jarno Kinnunen. Jarno kertoi päiväkodin toiminnasta ja raatilaiset pääsivät myös kiertelemään tiloissa. Kirrin päiväkoti on melko pieni yksikkö, johon hakeutuvat lähialueen perheiden lapset. Kun päiväkodista vapautuu paikka, se täyttyy lähes saman tien. 

Vaskoolin vieraana oli myös Tapiolan päiväkodin apulaisjohtaja Lauri Laattala. Lauri oli kertomassa Vaskoolin jäsenille vuorohoidosta Jyväskylän varhaiskasvatuksessa. Jyväskylässä on useampia pidennetyn aukion päiväkoti, mutta Tapiolan päiväkoti on ainoa ympärivuorokautisesti ja myös pyhäpäivinä auki oleva yksikkö. Tapiola on aina auki, kertoi Lauri. 

Tapiolan toiminta eroaa paljon Jyväskylän muista päiväkodeista. Kun toisista yksiköistä lapset lähtevät koteihinsa iltaan mennessä, Tapiolassa osa lapsista menee yöunille varhaiskasvatuksen lastenhoitajan valvoessa unta. Tämä mahdollistaa lasten huoltajien tekemän yötyön. Yöt Tapiolassa ovat rauhallisia ja ensisijaisesti mietitään aina lasten turvallisuutta. Kaikessa Tapiolan päiväkodin toiminnassa asetetaan lapsen etu ensimmäiseksi ja aikuisten mielissä ehkä sekavaksikin koettu vuorohoito pyritään saamaan rauhalliseksi ja turvalliseksi arjeksi. Kaikesta päätellen tässä työssä on onnistuttu, sillä Tapiola on oikein kehuttu päiväkoti.

Tapiolan päiväkodissa lapset opettelevat asioita arjen toiminnoissa ja arjen vuorovaikutuksessa. Päiväkotipäivät ovat ennakoitavia ja pysyvät aina samanlaisina, jotta lasten on helpompi toimia hoitopäivän alkaessa esimerkiksi vasta iltapäivällä. Kaikki tämä onnistuu tarkalla etukäteissuunnittelulla sekä työvuorosuunnittelulla.

Vaskoolin jäsenille jäi illan jälkeen positiivinen kuva ympärivuorokautisesta varhaiskasvatuksesta ja Laurin pitämä kattava esittely karisti ehkä aiempia ennakkoluuloja pois mielistä.

Maaliskuun Vaskooli pidettiin torstaina 21.3. Jyväskylän steinerkoululla. Illan aiheena oli steinerpedagogiikka sekä varhaiskasvatuksen että perusopetuksen näkökulmasta.

Steinerkoululta mukana oli koulun rehtori Tomi Niiniketo ja steinerpäiväkoti Tähtitarhasta sekä johtaja Minna Kansanaho sekä varajohtaja Leena Pelli. Minna ja Leena kertoivat hyvin kattavasti steinerpedagogiikasta varhaiskasvatuksessa. Jyväskylässä on kaksi steinerpäiväkotia; Pikku-Otava Palokassa sekä Tähtitarha Kypärämäessä.

Steinerpäiväkodit ovat pieniä ja kodinomaisia paikkoja, joissa ympäristö on lempeää ja pastellinsävyistä. Luomuruoka valmistetaan omassa keittössä ja arki pidetään kiireettömänä. Kalusteet ja lelut ovat luonnonmateriaaleista, kuten puusta. Tutustuimme steiner-nukkeen, jonka ajatus on olla pelkistetty ja pehmoinen. Se antaa lapselle lämpöä ja lapsi antaa nukelle itse tunteet.

Steinerpedagogiikan kantava voima on toistuva päivä-, viikko- ja vuosirytmi. Vuoteen sisältyy useita juhlia, joista mieleen jäi esimerkiksi sadonkorjuujuhla leivän leipomisineen sekä lyhtyjuhla, jossa lapset valmistavat oman lyhdyn kulkueeseen. Päiväkodin juhliin ja tilaisuuksiin kutsutaan myös vanhempia mukaan, joka luo yhteisöllisyyttä ja osallisuutta.

Steinerpedagogiikka jatkuu päiväkodista koulun puolelle. Pääsimme rehtorin mukana kiertämään luokkia sekä koulun yleisiä tiloja. Pienimmillä koululaisilla on käytössä ns. penkkipedagogiikka, eikä heidän luokissaan ollut lainkaan pulpetteja, vaan kauniit puiset penkit. Koulussa on lisättynä kuvaamataidon, käsityön ja liikunnan opetusta ja jokainen koulun oppilas tekee esimerkiksi itselleen oman steiner-nuken. Koulussa tärkeänä pidetään luonnonmateriaaleja sekä värien tuomaa tunnelmaa.

Koulun oppilasmäärä on pieni ja luokkakoot pieniä. Näin ollen oppilaiden yksilöllinen huomiointi on helppoa ja se onkin koulun tärkeimpiä arvoja. Rehtori kertoi, että heillä esimerkiksi kiusaamista esiintyy todella vähän. Sekä steinerkouluun että -päiväkotiin voi hakea ympäri vuoden ja tutustumaan pääsee milloin vain.

https://jklsteinerkoulu.fi/

http://www.tahtitarha.fi/

https://www.pikku-otava.fi/

Illan aikana käytiin vilkasta keskustelua eri aiheista perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen tiimoilta. 

Tämän toimintavuoden viimeinen Vaskoolin tapaaminen pidettiin maanantaina 22.4. Keljonkankaan päiväkodilla. Mukana illassa oli Kasvun ja oppimisen yhteisten palveluiden palvelujohtaja Päivi Koivisto, Keljonkankaan päiväkodin johtaja Kati Turtiainen sekä varhaiskasvatuksen opettaja Perttu Anttonen.

Illassa keskusteltiin kaksivuotisesta esiopetuskokeilusta, joka on nyt päättymässä Jyväskylän päiväkodeissa. Jyväskylästä opetus- ja kulttuuriministeriö nimesi kokeiluun mukaan 16 päiväkotia. Keljonkankaan päiväkoti on ollut yksi näistä päiväkodeista ja Perttu kertoikin illan aikana kokemuksistaan kokeiluryhmän opettajana. Päällimmäiset kokemukset kokeilusta ovat positiivisia ja myös perheiltä on tullut hyvää palautetta. 

Kokeilussa sama varhaiskasvatuksen opettaja on sitoutunut samaan lapsiryhmään kahdeksi vuodeksi ja ne asiat, jotka yleensä mahdutetaan yhteen esiopetusvuoteen, saavat nyt aikaa kaksi vuotta. Tämä vie kiireen pois ja työ lasten kanssa on pitkäjänteistä. Myös perusopetuksen puolelta on tullut positiivista palautetta, on huomattu, että kaksivuotiseen esiopetukseen osallistuneiden lasten taidot ovat hyvällä tasolla.

Kun esiopetuksen ensimmäinen vuosi on mennyt tutustuessa ja ryhmäytyessä, se luo hyvän pohjan muulle oppimiselle. Tavoitteet ovat selkeät ja kun ryhmässä on samanikäisiä lapsia, kehityksen huomaa ja lapset tukevat myös toinen toisiaan.

Kokeiluun osallistuneet lapset osallistuvat myös tutkimukseen, jonka pohjalta päätetään, miten jatkossa toimitaan. Tähän mennessä saadut tutkimustulokset ovat olleet hyviä ja tutkimukset jatkuvat edelleen. Kokeilussa on ollut mukana myös verrokkilapsia, ja verrokki- ja koeryhmän tutkimustuloksia vertaillaan.

Illan toisena aiheena oli asiakasmaksujen mahdollinen rakenteiden uudistaminen. Nykyisen viiden tuntiluokan tilalle ollaan suunnittelemassa kolmea tuntiluokkaa ja tämä vaikuttaisi myös varhaiskasvatuksen asiakasmaksuihin. Palvelujohtaja Päivi Koivisto esitteli asiaa Vaskoolilaisille ja he pääsevät myös vastaamaan kyselyyn asian tiimoilta.

Tapaaminen oli kevään 2024 viimeinen tapaaminen. Toiminta jatkuu jälleen syksyllä 2024. Vaskooliin toimintaan mukaan liittymisestä tiedotetaan lisää elokuussa 2024. 

Ota yhteyttä Vaskooliin

[email protected].

Yhteyshenkilöt

  • palvelukoordinaattori Outi Kumpu, puh. 014 569 3102
  • palvelukoordinaattori Lotta Markkanen, puh. 014 569 8660
Asiasanat:  
asiakasraati
osallistuminen
varhaiskasvatus