Suoraan sisältöön

Ruhtinaallisia vieraita

Jyväskylä on muistanut “nimekästä poikaansa Voionmaata“, Heikki Marjomäki pani merkille Jyväskylän ylioppilaslehdessä 24.2.1994. Voionmaa kuului Suomen Maantieteelliseen Seuraan. Myös Venäjän Maantieteellisen Seuran edustajaa Pjotr Kropotkinia olisi ollut mahdollista muistaa, Marjomäki jatkoi.

Kropotkin kiersi 1870-luvulla Suomea tutkien harjuja ja etsien niistä todisteita jääkaudesta. Teoksessaan Anarkistin muistelmat hän kertoi mietiskelleensä “myös koko joukon sosiaalisia ongelmia“. Näillä ajatuksilla, “kun moukari hartioillani vaelsin sorakuopasta toiseen“, oli Kropotkinin mukaan “ratkaiseva merkitys“ hänen myöhemmälle kehitykselleen.

Suomalaiset talonpojat “tuntevat syvästi“, “ovat ajatuksissaan“ ja “valmiita avartamaan tietojaan“, Kropotkin kirjoitti. Niinpä hän jatkossa halusi työskennellä “tähän suuntaan ja näiden ihmisten puolesta“. Kuuluisasta maantieteilijästä tuli vielä kuuluisampi anarkisti.

Kropotkin kävi myös Korkeakoskella, Marjomäki kirjoitti. Niinpä Jyväskylä voisi muistaa “suomalaisista talonpojista ja järvimaisemista lumoutuneesti kirjoittanutta“ venäläistä ruhtinasta Kropotkininmutkalla.

Esa Sironen

Urho Lehtinen: Korkeakoski. (Öljymaalaus 1925. Yksityisomistuksessa, kuvaaja Matti Salmi

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 • Sivun alkuunTietoja sivustosta