Suoraan sisältöön

Jyväskylän kaupunki
Kulttuuripalvelut
Vapaudenkatu 39-41, 4. krs.
40100 Jyväskylä
Huom! Käynti kansalaisopiston päädystä

kulttuuripalvelut[at]jkl.fi

KulttuuriAitta

”Olisi aika tylsää, jos joka maassa/kunnassa olisi sama tyyli ja tapa. Kulttuurin avulla eri maalaiset erottuvat muista.”

OhjaajapankkiKulttuuriaitta on Jyväskylän, Muuramen, Hankasalmen, Toivakan, Uuraisten, Laukaan, Petäjäveden, Keuruun ja Multian alueella toimiva lasten- ja nuortenkulttuurin yhteistyöverkosto. Tuomme taiteen ja kulttuurin iloa lapsille sekä heidän kanssaan työskenteleville järjestämällä monitaiteisia, osallistavia ja inspiroivia työpajoja kouluissa ja päiväkodeissa. Kulttuuriaitan ohjaajapankista löytyy alan ammattilaisia myös muiden kulttuuritoimijoiden tarpeisiin!
Lue lisää Kulttuuriaitasta »

Sivuiltamme löytyvät hauskan syvälliset sitaatit ovat Kulttuuriaitta-alueen 5-luokkalaisten ajatuksia siitä, miksi kulttuuri on tärkeää.

Ajankohtaista

Lastenkulttuuripalkinto Arja Antikaiselle

Kulttuuriaitan vuoden 2017 lastenkulttuuripalkinnon sai korpilahtelainen Arja Antikainen pitkäjänteisestä ja tuloksellisesta työstään lasten ilmaisutaidon kerhojen ohjaajana. 1 000 euron suuruinen palkinto luovutettiin Antikaiselle maanantaina 20.11. Jyväskylän kaupungin teatterissa järjestetyssä Lapsen oikeuksien päivän juhlassa. Lue lisää aiheesta >>


Toiveista totta - Harrastelaturi tuo lisää kulttuuriharrastuksia lapsille ja nuorille

Jyväskylän kouluilla on tänä syksynä käynnistynyt entistä enemmän taide- ja kulttuurisisältöistä harrastustoimintaa Opetus- ja kulttuuriministeriön kärkihankkeen tukemana. Jyväskylässä hankkeesta vastaa Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Kulttuuriaitta ja se toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän kaupungin perusopetuspalvelujen ja taiteen perusopetuksen toimijoiden sekä alueen taide- ja kulttuuriyhdistysten kanssa. Lue lisää aiheesta >>

Tästä linkistä löydät Harrastelaturitoiminnan kouluittain.


Kenestä keskisuomalainen lastenkulttuuripalkinnon saaja?

Kuva: Hanna BrotkinLasten ja nuorten kulttuurikeskus Kulttuuriaitta haki syyskuussa ehdotuksia lastenkulttuuripalkinnon saajaksi.

Palkinto luovutetaan voittajalle Lasten oikeuksien päivän juhlassa Jyväskylän kaupunginteatterilla ma 20.11. klo 18.00

Lue lisää: www.jyvaskyla.fi/kulttuuri/aitta/palkinto.


Kulttuurivastaaville avainpostia!

Kuva: Hanna BrotkinTänä syksynä kaikki kulttuurivastaavat saavat entisen Porkkanakortin sijasta Aitan avain -kortin.

Jos olet koulusi tai päiväkotisi kulttuurivastaava, on Aitan avain sinun etukorttisi lukuvuoden kulttuuririennoissa!

Jos olet kulttuurivastaavana Jyväskylän perusopetuksessa tai päivähoidossa, kerrothan päiväkodissasi tai koulussasi Jyväskylän kaupungin Kulttuuriaitan pajoihin ilmoittautumisesta joka on 16.8.-31.8. aikavälillä.

Jyväskylässä Kulttuuriaitta tarjoaa alueellisia pajoja Itäisen ja Huhtasuon päivähoitoalueen päiväkodeille sekä Jyväskylän perusopetuksen kulttuuriopetussuunnitelma Kompassin pajoja kaikille eskareille, nelkeille ja seiskoille sekä lisäksi alueellisia pajoja muille luokka-asteille, jotka tänä vuonna kohdentuvat Huhtasuolle, Pupuhuhtaan, Kilpiseen, Kypärämäkeen, Keltinmäkeen ja Keljonkankaalle.

Kiitos koko toimialueen kulttuurivastaaville, että välitätte tietoa Kulttuuriaitasta päiväkodeissa ja kouluissa!


Lastenkulttuurikeskukset tavoittivat viime vuonna 630 000 lasta ja nuorta

Suomen lastenkulttuurikeskusten liittoon kuuluu 26 lastenkulttuurikeskusta ympäri Suomea. Vuonna 2016 lastenkulttuurikeskukset tavoittivat yli puoli miljoonaa suomalaislasta, joka on merkittävä osuus Suomen kaikista 1 200 000 alle 19-vuotiaista. Lue asiasta enemmän liiton tiedotteesta tästä.

Jyväskylässä taiteen ja kulttuurin iloa lapsille tuo Kulttuuriaitta. Kulttuuriaitta kuuluu Lastenkulttuurikeskusten liittoon ja toimii Jyväskylän lisäksi yhdeksän keskisuomalaisen kunnan alueella. Vuonna 2016 varhaiskasvatuksen kulttuuritarjonta tavoitti kulttuuriopetussuunnitelmien kautta 100 % peruskouluikäisistä. Siis joka ikisen peruskoulua käyvän.

Kuva: Hanna BrotkinJyväskylän Kulttuuriaitan työpajoissa lukuvuonna 2016-2017 on päiväkoti- ja eskari-ikäisten kanssa kylvetty väreissä ja tanssittu luovasti, kerätty luonnosta Suomen värejä ja esitetty varjoteatteria. Nelkkien kanssa on riimitelty ja räpätty, muisteltu ja tutkittu tunteita ja niiden ilmaisua. Seiskat ovat perehtyneet uutisiin, mielipiteen ilmaisuun, dokumentointiin ja Minecraftiin. Erityisryhmien kanssa on tehty grafiikkaa, sirkusteltu ja menty luovan tanssin keinoin kehon ja mielikuvituksen maailmaan. Monikulttuurisissa aluepajakokonaisuuksissa on matkustettu eläinten karnevaalissa, pohdittu mitä yhdenvertaisuus ja ihmisoikeudet tarkoittavat ja kuinka ihmisoikeudet toteutuvat ja maalaten tehty yhteinen installaatio. Kevään aikana tullaan eläytymään eri maiden tapoihin ja kulttuureihin sekä pakolaisuuteen ja etsitään liikkeen ja rytmin avulla eri kulttuurien yhtäläisiä ja ominaisia piirteitä.


Taide tärkeiden testaajien käsiin 100-vuotiaassa Suomessa!

Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden kutsuu kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset kokemaan ja arvioimaan taidetta. Keski-Suomesta mukaan ilmoittautui lukuvuodelle 207-2018 koko alueen kahdeksasluokkalaisista 100 % eli 3 069 oppilasta.
Historiansa suurimmassa tukihankkeessa kolme ikäluokkaa 8.-luokkalaisia viedään lukuvuosittain kahtee taidelaitosvierailuun syksystä 2017 lähtien. Toinen taidelaitosvierailu on omassa maakunnassa ja toinen vierailu suuntautuu Keski-Suomen tapauksessa pääkaupunkiseudulle.

Keski-Suomen vierailukohteet ovat Jyväskylä Sinfonia, Jyväskylän kaupunginteatteri sekä Compañía Kaari & Roni Martinin näyttämötaideteos. Opettajat mukaan laskien hanke tavoittaa lähes 200 000 ihmistä. Suurhanke vastaa hyvin yläasteen rehtoreiden toiveisiin, sillä Rahaston teettämän kyselyn mukaan peräti 97 % rehtoreista lisäisi taidekäyntejä, jos niiden kustannukset olisivat halvemmat.

Kulttuurirahaston Taidetestaajat-hankkeessa tavoitteena on saada suomalaiset nuoret kokemaan taidetta, myös sellaista johon moni ei muuten saa kosketusta. Hankkrrn organisoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto, jonka jäsenverkosto vastaa sen alueellisesta koordinoinnista, kuljetusten järjestämisestä ja hallinnoinnista. Hankkeen toteuttamisesta Keski-Suomen alueella vastaa Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Kulttuuriaitta ja aluekoordinaattori Hanna Brotkin.
Lisätiedot Taidetestaajat.fi


Lastenkulttuuri.fi-barnkultur.fi on lastenkulttuurialan kokoavin tietolähde

Lastenkulttuuri.fi-barnkultur.fi-sivusto on koko lastenkulttuurialaa palveleva ja monipuolinen tietolähde. Tiedotuskeskuksena toimiva sivusto on lastenkulttuuriorganisaatioiden, lastenkulttuuritoimijoiden sekä muiden kulttuuritoimijoiden verkostoitumistyökalu ja ajankohtainen tietopankki.

Sivusto kertoo, mitä Suomessa tapahtuu parhaillaan lastenkulttuurin saralla ja tarjoaa runsaasti tukea ja verkostoitumismahdollisuuksia lastenkulttuurin ammattilaisille. Lastenkulttuurin yleisöt voivat tarkastella sivustolla ylläpidettävästä valtakunnallisesta tapahtumakalenterista muun muassa lastenkulttuurifestivaalien tarjontaa. Löydät sivuston täältäKulttuurikasvatusta veikkausvaroin myös Kulttuuriaitasta!


Lastenkulttuurikeskusten toimintaa ympäri maata tuetaan veikkausvoittovaroin.
Myös Kulttuuriaitan toiminnasta osan tarjoavat suomalaiset lottoajat.

Lue lisää täältä

Lisää Kulttuuriaitan tapahtumia löydät täältä