Suoraan sisältöön
Jyväskylän kaupunginkirjasto

Tietotekniset palvelut

Langaton verkko kirjastoissa | Lainattavat kannettavat | Muut tietokoneet | Tietokoneiden käyttösäännöt | Faksi | Mikrofilmien ja mikrokorttien lukulaite | Muita laitteita asiakaskäyttöön | Yleisiä ohjeita

Kaikissa kirjaston toimipisteissä on tietokoneita asiakaskäyttöön. Tietokoneen voi varata halutessaan puhelimitse. Pääkirjaston, Keltinmäen ja Tikkakosken koneita voit varata myös internetissä. Varaaminen onnistuu henkilökohtaisilla tunnuksillasi internetin kautta kirjaston sivujen linkistä Varaa tietokone, eli osoitteessa http://www.eb2.dpg.fi/jyvas/. Kirjaudu käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi ajanvarausjärjestelmään. Tietokoneita voi käyttää kerrallaan koneesta riippuen 30, 60 tai 120 minuuttia. Kirjastoissa on myös 15 minuutin pikakoneita, joille ei tarvitse kirjautua.

Tietokoneille kirjaudutaan kirjastotunnuksilla (kortin numero ja PIN). Asiakastietokoneilla on mahdollista selata internetiä ja käsitellä tekstiä, Excel-taulukoita ja Powerpoint-esityksiä. Voit käyttää ja muokata tiedostojasi tietokoneiden CD-asemien sekä USB-liitäntien kautta. Virkailijalta voi pyytää halutessaan kuulokkeet. Muista tietoturva!


Kirjastoissa pääsy langattomaan verkkoon (WLAN/WIFi)

Langaton verkko (WLAN): Kaikissa kirjastoissamme (ei kirjastoautoissa) voit käyttää internetiä myös langattoman verkon kautta (WLAN, 802.11g). Voit käyttää verkkoa omalla laitteellasi. Tietyissä kirjastoissa (ks.alla) voit myös lainata kannettavan tietokoneen. Kirjaston WLAN-versio on 802.11g, jonka suurin siirtonopeus on 54 Mbit/s.

Lainaa kirjaston kannettavaa tietokonetta

Pääkirjastossa sekä Palokan, Vaajakosken, Tikkakosken ja Kortepohjan kirjastoissa voit lainata kannettavaa tietokonetta kirjaston tiloissa käytettäväksi.

Kirjaston kannettavan saat:

 • käyttöösi kahdeksi tunniksi
 • jos olet vähintään 15-vuotias
 • todistamalla henkilöllisyytesi kuvallisella henkilöllisyystodistuksella
 • jos sinulla on kirjastokortti. (Kirjastokortin saa tarvittaessa samalla kertaa).

Erityiskäyttöön tarkoitetut tietokoneet

Pääkirjaston osastoilla sekä lähikirjastoissa on edellä mainittujen lisäksi tietokoneita, joiden käyttö on rajattu kirjaston oman tietokannan, Jyväskylän yliopiston ja ammattikorkeakoulun tietokantojen sekä kirjaston hankkimien maksullisten tietokantojen käyttöön. Ks. näiden tietokantojen ja verkkoaineistojen tarkemmat esittelyt tietokannat-sivulta.

Lisäksi kirjastossa on cdrom-tietokone pelien pelaamiseen pääkirjaston lastenosastolla.


Tietokoneiden käyttösäännöt

Kirjasto antaa tietokoneet ja ohjelmat asiakkaiden omatoimiseen käyttöön, mutta tarvittaessa opastetaan internetin ja tietokantojen käytössä. Tietokoneiden käyttö ei saa häiritä muita kirjaston asiakkaita. Kirjaston henkilökunnalla on oikeus puuttua sopimattomaan internetin käyttöön. Toistuvasta häiritsevästä tai ohjeiden vastaisesta yleisölaitteiden käytöstä seuraa määräaikainen käyttökielto, joka on voimassa kaikissa toimipisteissä. Asiakas on velvollinen korvaamaan kustannukset, jotka ovat aiheutuneet kirjaston tietokoneiden huolimattomasta käytöstä, tahallisesta vahingoittamisesta tai ohjelmien väärinkäytöstä. Yhtä mikroa voi käyttää enintään kaksi asiakasta kerrallaan.

Pelaamista rajoitetaan tarvittaessa vain siihen käyttöön osoitettuihin koneisiin. Pääkirjaston lastenosaston tietokoneet on tarkoitettu alle 15-vuotiaille.


Faksi

Kirjastoissa ei ole faksia. Keskustassa fakseja voi lähettää esimerkiksi yliopiston pääkirjaston yliopistokauppa Sopista.


Mikrofilmien ja mikrokorttien lukulaite

Pääkirjaston 3. kerroksessa on mikrofilmin ja mikrokortin lukulaite. Aika lukulaitteelle varataan lainaustoimistosta (p. 014 266 4123). Laitteissa on tulostus- ja skannausmahdollisuus. Molemmat tehdään itsepalveluna. Tietoja kirjastolla olevista mikrofilmeistä löydät sivulta mikrofilmatut lehdet.


Muita laitteita asiakaskäyttöön

Kaikissa lähikirjastoissa sekä pääkirjaston 1., 2. ja 3. kerroksessa on kopiokone. Pääkirjastossa on myös digitelevisio, dvd-soitin ja videot (3. krs) sekä mahdollisuus musiikin kuunteluun musiikkiosastolla ja satu- tai musiikkiäänitteiden kuunteluun lasten osastolla.

Pääkirjastossa sekä Kortepohjan ja Vaajakosken kirjastoissa on asiakaskäyttöön tarkoitetut skannerit. Lisäksi väritulostimia löytyy pääkirjastolta ja Kortepohjasta.


Yleisiä ohjeita asiakastietokoneiden käyttöön

Muista turvallisuus

Kirjaudu ulos käyttämistäsi verkkopalveluista (Facebook, verkkopankki jne.)

Yksityisselaus on käytössä kaikilla asiakaskoneilla oletuksena. Incognito- ja inPrivate- selaaminen on turvallisempaa kuin tavallinen selaaminen, sillä mitään tietoja ei jää tietokoneen muistiin.

Tyhjennä selaushistoria käytön jälkeen, jos jostain syystä et käytä yksityisselausta.

 • Internet Explorer: Suojaus (tai Työkalut) > Poista selaushistoria… > Poista.
 • Google Chrome: Työkalu-kuvake > Historia > Poista kaikki selaustiedot... > Poista selaustiedot.

Tallenna työsi

Muista tallentaa työsi ennen kuin käyttöaika loppuu!

 • Voit tallentaa omalle muistitikullesi tai työpöydälle. Poista työsi työpöydältä ennen kuin lopetat koneen käyttämisen. Poistaminen tapahtuu valitsemalla tiedosto, ja painamalla sitten Delete-näppäintä.

Tulosta harkiten

Tulosteet maksavat 0,40 €/kpl.

 • Tulosta esikatselun kautta, niin tiedät montako sivua tulostat.

Suunnittele ajankäyttösi

Tietokoneiden päivittäinen käyttöaika vaihtelee kirjastoittain. Tarkista oman kirjastosi tietokoneiden käyttöaika kirjaston henkilökunnalta.

 • Tunnin koneilla ajat alkavat aina tasatunnein. Varauksen alettua sinulla on 10 minuuttia aikaa ottaa varauksesi käyttöön.
 • Jos lopetat käytön ennen ajan päättymistä, klikkaa työpöydän oikeasta yläkulmasta Lopeta.

Älä sammuta konetta tai kirjaudu ulos Windowsista!

Varaa tietokone

Faksien lähetys:
Yliopistokauppa Soppi

Väritulosteita:
Väritulostimia on pääkirjastossa sekä Kortepohjan kirjastoissa. Muita paikkoja väritulostamiselle ovat:
Jyväskylän yliopistopaino
Grano

Pikalinkkejä

 • Yhteystiedot:
  Jyväskylän kaupunginkirjasto – Keski-Suomen maakuntakirjasto
  käyntiosoite:
  Vapaudenkatu 39–41
  PL 50, 40101 Jyväskylä

Copyright Jyväskylän kaupunki 2017 | Sivun alkuun | Tietoa sivustosta