Suoraan sisältöön
Jyväskylän kaupunginkirjasto

Miten teos löytyy kirjastosta

Kirjastosta lainattava aineisto löytyy eri toimipisteistä eli pääkirjastosta, lähikirjastoista ja autokirjastoista. Toimipisteissä aineisto on edelleen jaettu eri osastoille, joita ovat aikuisten, lasten ja nuorten ja isommissa kirjastoissa lisäksi musiikkiosasto.

Aineisto on järjestetty hyllyihin aiheen mukaisesti luokkiin. Samoja aiheita käsittelevät teokset löytyvät samasta paikasta. Luokka kertoo aineiston sisällöstä eli sitä voi käyttää tiedonhaun apuna.

Luokkien sisällä aineisto on aakkosjärjestyksessä, yleensä tekijän sukunimen mukaan, poikkeustapauksissa (esim. usean tekijän artikkelikokoelmat) teoksen nimen mukaan.

Kirjaston tietokannassa Saatavuus-näytöllä kohdassa Hyllypaikka oleva luokkanumeron jälkeinen kolmikirjaiminen lyhenne osoittaa, mistä teos aakkosissa löytyy.

 • Esim. Härkönen, Anna-Leena: Loppuunkäsitelty. Hyllypaikka: 86.2 HÄR.

Jos luokkanumeroa vastaavaa hyllyä ei löydy, peitetään viimeinen numero, kunnes päästään numeroon, joka löytyy.

 • Esim. Olsen, Lars-Henrik: Pikkuötökät talossa ja puutarhassa. Hyllypaikka: 58.203 OLS löytyy mm. pääkirjaston aikuistenosastolta hyllystä 58.2.

Aiheen mukaisia pääluokkia on kymmenen, jotka jakautuvat edelleen kymmeneen alaluokkaan jne. Tarkemmat tiedot eri luokkien sisällöstä löytyy Yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmästä VerkkoYKL:stä.

Pääluokat

0 YLEISTEOKSET, KIRJA-ALA, JOUKKOTIEDOTUS

Täältä löytyvät kirjat, joissa on asiaa monesta eri aiheesta, esim. tietosanakirjat ja kirjaluettelot.

1 FILOSOFIA, PSYKOLOGIA, RAJATIETO

Tietoa esim. filosofeista, etiikasta, ihmisen mielestä, horoskoopeista ja unista. Myös elämäntapaoppaat löytyvät täältä.

2 USKONTO

Maailman eri uskontoja, mytologioita yms. käsittelevät kirjat ovat tässä luokassa.

3 YHTEISKUNTA, KASVATUS

Lakikirjat, käytös- ja tapaoppaat, tietoa työelämästä, sosiaalipolitiikka, kasvatus ja opetus ja maanpuolustusasiat löytyvät täältä.

4 MAANTIEDE, MATKAT, KANSATIEDE

Tässä luokassa on mm. karttakirjoja, matkaoppaita, matkakuvauksia ja tietoa elämästä ennen vanhaan.

5 LUONNONTIETEET, MATEMATIIKKA, LÄÄKETIEDE

Esim. luonnonsuojelu, tähtitiede, fysiikka, kemia, luonnonvaraiset eläimet ja kasvit sekä lääketiede ja terveydenhoito löytyvät tästä luokasta.

6 TEKNIIKKA, KÄSITYÖ, KOTITALOUS, LIIKETALOUS

Täältä löytyvät erilaisia koneita ja laitteita ja niiden toimintoja käsittelevät kirjat. Täällä on tietoa myös atk:sta, rakentamisesta, lemmikkieläimistä, käsitöistä, puutarha- ja huonekasveista, ruuanvalmistuksesta, metsästyksestä, kalastuksesta ja liiketaloudesta.

7 TAITEET, LIIKUNTA

Taidehistoria, arkkitehtuuri, kuvataiteet, näyttämötaide ja musiikki taiteilijaelämäkertoineen, kuten myös urheilu, pelit ja leikit ovat tässä luokassa.

8 KAUNOKIRJALLISUUS, KIRJALLISUUS- JA KIELITIEDE

Kirjaston suurin luokka 84 eli kaunokirjallisuus kuuluu tähän pääluokkaan. Erikielisen kaunokirjallisuuden lisäksi tästä pääluokasta löytyy mm. nimikirjat ja tietoa kirjailijoista ja kirjallisuushistoriasta sekä eri kielten oppikirjat, sanakirjat ja kielikurssit.

Kaunokirjallisuuden luokka on aikuisten osastoilla jaettu kielen lisäksi osin myös kirjallisuuden lajin mukaan. Lajeja ovat esim. Erä, Fantasia, Jännitys, Huumori, Kauhu, Romantiikka, Scifi, Sota ja Uskonto. Sadut, kuvakirjat ja sarjakuvat ovat luokassa 85.

9 HISTORIA

Tässä luokassa on tietoa eri aikakausien ja maiden historiasta ja kulttuurihistoriasta. Myös muistelmat ja muut kuin taiteilija- yms. elämäkerrat löytyvät täältä.

Pikalinkkejä

 • Yhteystiedot:
  Jyväskylän kaupunginkirjasto
  käyntiosoite:
  Vapaudenkatu 39–41
  PL 50, 40101 Jyväskylä

Copyright Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoa sivustosta