Suoraan sisältöön

Jyväskylän kaupunki
Kulttuuripalvelut
Vapaudenkatu 39-41, 4. krs.
40100 Jyväskylä
Huom! Käynti kansalaisopiston päädystä

kulttuuripalvelut[at]jkl.fi

KulttuuriAitta

”Olisi aika tylsää, jos joka maassa/kunnassa olisi sama tyyli ja tapa. Kulttuurin avulla eri maalaiset erottuvat muista.”

OhjaajapankkiKulttuuriaitta on Jyväskylän, Muuramen, Hankasalmen, Toivakan, Uuraisten, Laukaan, Petäjäveden, Keuruun ja Multian alueella toimiva lasten- ja nuortenkulttuurin yhteistyöverkosto. Tuomme taiteen ja kulttuurin iloa lapsille sekä heidän kanssaan työskenteleville järjestämällä monitaiteisia, osallistavia ja inspiroivia työpajoja kouluissa ja päiväkodeissa. Kulttuuriaitan ohjaajapankista löytyy alan ammattilaisia myös muiden kulttuuritoimijoiden tarpeisiin!
Lue lisää Kulttuuriaitasta »

Sivuiltamme löytyvät hauskan syvälliset sitaatit ovat Kulttuuriaitta-alueen 5-luokkalaisten ajatuksia siitä, miksi kulttuuri on tärkeää.

Ajankohtaista


Taidetestaajat omalla pisteellä ToukoFestissä 31.5.

Taidetestaajien räppipisteellä ToukoFestissä 31.5. pääset sovittamaan ajatuksia ja mieleen juolahtavia sanoja Simo ”Gynä” Niemisen ohjauksessa räpiksi. Pisteellä voit tutustua räppirumpujen tekemiseen rumpukoneella ja saat nauhoittaa omia räppejä. Taidetestaajien testaustyökalulla pääset arvioimaan räppielämystä ja taidekritiikkisi pääsee osaksi maailman suurinta organisoitua taidearviointia.

Mitä mieltä sä oot?


Taidetestaajat on Suomen Kulttuurirahaston historian suurin hanke, ja se toteutetaan yhteistyössä Svenska kulturfondenin ja Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton kanssa.

Toukofestin nettisivut>>

Taidetestaajat>>


"Monet äänet" -yhteisötaideteos Kuokkalan yhtenäsikoulun aulassa

Monet äänet -yhteisötaideteos Kuokkalan yhtenäsikoulun aulassaKuokkalan yhtenäiskoulun aulaan nousi huhtikuun lopulla ”Monet äänet” -yhteisötaideteos. Väliaikaisesti esillä olevan teoksen osat syntyivät Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Kulttuuriaitan Jyväskylän alueellisissa taidetyöpajoissa, joihin kaikki koulun 8.- ja 9.-luokkalaiset osallistuivat. Pajoissa pääroolissa olivat oppilaat ja heidän ajatuksensa. Erilaisten keskustelu- ja kirjoitusharjoitusten avulla nuoret pohtivat yhdenvertaisuutta ja sen toteutumista ja edistämistä niin kouluissa kuin yhteiskunnassa laajemmin. Myös normeista, ennakkoluuloista, stereotypioista sekä syrjinnän eri muodoista puhuttiin paljon. Esille nousi usein empatian sekä tiedostavan ja arvostavan käyttäytymisen tärkeys. Yhteisten keskustelujen jälkeen oppilaat toteuttivat pienissä ryhmissä maalauksia. Monet äänet -taidetyöpajan sisällön suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi Kulttuuriaitan pajaohjaaja, yhteisötaiteilija (FM) Eeva Åkerblad. Lue lisää aiheesta >>


Kaikki keskisuomalaiset kahdeksasluokkalaiset mukana taidetestauksessa

Koulujen ilmoittautuminen taidetestaukseen lukuvuodelle 2017–2018 päättyi maaliskuussa, ja Keski-Suomesta mukaan ilmoittautui 3 069 oppilasta eli 100 % koko alueen kahdeksasluokkalaisista.

Keski-Suomen aluekoordinaattori Hanna Brotkin iloitsee kaikkien 8-luokkien lähdöstä mukaan.

- Jokainen Taidetestaukseen osallistuva luokka saa mahdollisuuden vierailla kahdessa kulttuurikohteessa. Toinen suuntautuu omaan maakuntaan ja toinen pääkaupunkiseudulle. Keski-Suomessa odotetaan erityisesti matkaa Helsinkiin ja suosikkikohteisiin eli nykytaiteen museo Kiasmaan sekä Suomen Kansallisoopperaan. Lue lisää aiheesta >>


Lastenkulttuurikeskukset tavoittivat viime vuonna 630 000 lasta ja nuorta

Suomen lastenkulttuurikeskusten liittoon kuuluu 26 lastenkulttuurikeskusta ympäri Suomea. Vuonna 2016 lastenkulttuurikeskukset tavoittivat yli puoli miljoonaa suomalaislasta, joka on merkittävä osuus Suomen kaikista 1 200 000 alle 19-vuotiaista. Lue asiasta enemmän liiton tiedotteesta tästä.

Jyväskylässä taiteen ja kulttuurin iloa lapsille tuo Kulttuuriaitta. Kulttuuriaitta kuuluu Lastenkulttuurikeskusten liittoon ja toimii Jyväskylän lisäksi yhdeksän keskisuomalaisen kunnan alueella. Vuonna 2016 varhaiskasvatuksen kulttuuritarjonta tavoitti kulttuuriopetussuunnitelmien kautta 100 % peruskouluikäisistä. Siis joka ikisen peruskoulua käyvän.

Kuva: Hanna BrotkinJyväskylän Kulttuuriaitan työpajoissa lukuvuonna 2016-2017 on päiväkoti- ja eskari-ikäisten kanssa kylvetty väreissä ja tanssittu luovasti, kerätty luonnosta Suomen värejä ja esitetty varjoteatteria. Nelkkien kanssa on riimitelty ja räpätty, muisteltu ja tutkittu tunteita ja niiden ilmaisua. Seiskat ovat perehtyneet uutisiin, mielipiteen ilmaisuun, dokumentointiin ja Minecraftiin. Erityisryhmien kanssa on tehty grafiikkaa, sirkusteltu ja menty luovan tanssin keinoin kehon ja mielikuvituksen maailmaan. Monikulttuurisissa aluepajakokonaisuuksissa on matkustettu eläinten karnevaalissa, pohdittu mitä yhdenvertaisuus ja ihmisoikeudet tarkoittavat ja kuinka ihmisoikeudet toteutuvat ja maalaten tehty yhteinen installaatio. Kevään aikana tullaan eläytymään eri maiden tapoihin ja kulttuureihin sekä pakolaisuuteen ja etsitään liikkeen ja rytmin avulla eri kulttuurien yhtäläisiä ja ominaisia piirteitä.


Taide tärkeiden testaajien käsiin 100-vuotiaassa Suomessa!

Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden kutsuu kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset kokemaan ja arvioimaan taidetta. Historiansa suurimmassa tukihankkeessa kolme ikäluokkaa 8.-luokkalaisia viedään lukuvuosittain kahtee taidelaitosvierailuun syksystä 2017 lähtien. Toinen taidelaitosvierailu on omassa maakunnassa ja toinen vierailu suuntautuu Keski-Suomen tapauksessa pääkaupunkiseudulle.

Keski-Suomen vierailukohteet ovat Jyväskylä Sinfonia, Jyväskylän kaupunginteatteri sekä Compañía Kaari & Roni Martinin näyttämötaideteos. Opettajat mukaan laskien hanke tavoittaa lähes 200 000 ihmistä. Suurhanke vastaa hyvin yläasteen rehtoreiden toiveisiin, sillä Rahaston teettämän kyselyn mukaan peräti 97 % rehtoreista lisäisi taidekäyntejä, jos niiden kustannukset olisivat halvemmat.

Kulttuurirahaston Taidetestaajat-hankkeessa tavoitteena on saada suomalaiset nuoret kokemaan taidetta, myös sellaista johon moni ei muuten saa kosketusta. Hankkrrn organisoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto, jonka jäsenverkosto vastaa sen alueellisesta koordinoinnista, kuljetusten järjestämisestä ja hallinnoinnista. Hankkeen toteuttamisesta Keski-Suomen alueella vastaa Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Kulttuuriaitta ja aluekoordinaattori Hanna Brotkin.
Lisätiedot Taidetestaajat.fi


Lastenkulttuuri.fi-barnkultur.fi on lastenkulttuurialan kokoavin tietolähde

Lastenkulttuuri.fi-barnkultur.fi-sivusto on koko lastenkulttuurialaa palveleva ja monipuolinen tietolähde. Tiedotuskeskuksena toimiva sivusto on lastenkulttuuriorganisaatioiden, lastenkulttuuritoimijoiden sekä muiden kulttuuritoimijoiden verkostoitumistyökalu ja ajankohtainen tietopankki.

Sivusto kertoo, mitä Suomessa tapahtuu parhaillaan lastenkulttuurin saralla ja tarjoaa runsaasti tukea ja verkostoitumismahdollisuuksia lastenkulttuurin ammattilaisille. Lastenkulttuurin yleisöt voivat tarkastella sivustolla ylläpidettävästä valtakunnallisesta tapahtumakalenterista muun muassa lastenkulttuurifestivaalien tarjontaa. Löydät sivuston täältäKulttuurikasvatusta veikkausvaroin myös Kulttuuriaitasta!


Lastenkulttuurikeskusten toimintaa ympäri maata tuetaan veikkausvoittovaroin.
Myös Kulttuuriaitan toiminnasta osan tarjoavat suomalaiset lottoajat.

Lue lisää täältä

Lisää Kulttuuriaitan tapahtumia löydät täältä